TennisreglerTennis

Tennis är en sport som har sitt ursprung i England runt 1800-talet och som nu spelas i en mängd länder runt om i världen. Det finns fyra stora turneringar som kallas “stora” som inkluderar Wimbledon, US Open, French Open och Australian turnering.

Spelets föremål

Tennisspelet spelades på en rektangulär bana med ett nät som löper tvärs över mitten. Målet är att slå bollen över nätet och landa bollen inom banans marginaler och på ett sätt som resulterar i att din motståndare inte kan returnera bollen. Du vinner en poäng varje gång din motståndare inte kan returnera bollen inom banan.

Spelare och utrustning

En tennismatch kan spelas av antingen en spelare på varje sida – en singelmatch – eller två spelare på varje sida – en dubbelmatch. Den rektangulärt formade banan har en baslinje (på baksidan), serviceområden (två utrymmen strax över nätet där en framgångsrik serve måste landa i) och två spårvagnslinjer ner på vardera sidan. En singelmatch betyder att du använder den inre sidospårvagnslinjen och en dubbelmatch betyder att du använder den yttre spårvagnslinjen.

En bana kan spelas på fyra huvudytor inklusive gräs, lera, hård yta och matta. Varje turnering kommer att välja en yttyp och sticka utan genomgående. Allt som krävs utrustningsmässigt är en varsin strängad racket och en tennisboll.

Poängsättning

Du måste göra fyra poäng för att vinna en omgång tennis. Poängen är kända som 15 (1 poäng), 30 (två poäng), 40 (tre poäng) och den fjärde skulle resultera i vinstpoängen och slutet av det spelet. Om poängen gick till 40-40 skulle detta kallas deuce. När ett spel når tvåan måste spelaren vinna med två klara poäng.

Vinner spelet

För att vinna spelet måste du vinna ett visst antal set (bäst av tre för dammatcher och bäst av 5 set för herrmatcher). Att vinna ett set är helt enkelt den första spelaren som når 6 matcher men måste vara klar med minst 2 matcher. Om din motståndare vinner 5 spel måste du vinna setet med 7-5. Om setet går till 6-6 så spelas en tie-break och det är helt enkelt den första spelaren till 7 poäng.

Regler för tennis

  • Spelet börjar med en myntkastning för att avgöra vilken spelare som måste serve först och vilken sida de vill tjäna från.
  • Servern måste sedan betjäna varje punkt från alternativa sidor på baslinjen. Serverns fötter får inte vid något tillfälle röra sig framför baslinjen på banan innan de slår sin serve.
  • Om servern misslyckas med att få sin första serve kan de dra fördel av en andra serve. Om de igen misslyckas med att få in sin andra serve kommer ett dubbelfel att synas och poängen förloras.
  • Om servern klipper nätet men bollen går i serviceområdet fortfarande så synas let och de får ta den serven igen utan straff. Om bollen träffar nätet och misslyckas med att gå i serviceområdet, synas ut och de förlorar den serven.