Tennisturneringsformat

Olika tennisturneringar har lite olika regler. Till exempel, stora tennisturneringar som WTA Premier, Grand Slams och ATP Tour-turneringar följer ett format för singeleliminering.

Enkel-elimineringsformatet är mycket enkelt. Förlorare elimineras och vinnarna går vidare till nästa omgång tills endast en tävlande är kvar som är mästaren.

Det finns några andra årliga evenemang som ATP (Association of Tennis Professionals) och WTA (Women’s Tennis Association) som fungerar enligt ett round-robin-format där spelarna spelar mot varandra.

I tennis-VM (Davis Cup) deltar 18 lag och varje lag kommer från ett annat land. Sedan grupperas dessa lag på ett sådant sätt att varje grupp består av 3 lag. De delar med andra ord in lagen i 6 grupper.

De enskilda grupperna spelar i ett round-robin-format. Sedan går vinnare av grupperna och två bästa andraplatser (bästa tvåa) till kvartsfinal.

I detta skede spelas en dubbelmatch och två singelmatcher. Dessa matcher spelas som bäst av 3 set snarare än bäst av 5. Vinnande lag går alltså vidare till semifinal och final.

Tennis poänghistorik

I tennis fungerar poäng som 15,30,40 istället för 1,2,3 eller någon annan sport. Om du letar efter ett specifikt svar på frågan “varför gör tennis poäng som den gör?”, så finns det tyvärr inget tydligt svar och ursprung till denna typ av poängsystem.

Det finns dock olika teorier om tennisens poängsystems historia, men det är bara teorier. Vi kan inte acceptera dem som sista ord.

Enligt en teori liknar idén med tennispoängsystemet klockan för att markera poängen 15,30,45 medan matchen slutade på 60. Senare ändrade de 45 till 40 för fördelen.

Med andra ord ändrade de 45 till 40 (deuce) för att säkerställa att spelet inte kunde vinnas med en poängs skillnad i poängen.

Så om en spelare fick en poäng i ett oavgjort spel skulle han få 10 vilket skulle flytta klockan till 50. Om samma spelare fick ytterligare en poäng i rad skulle det flytta klockan till 60 vilket betyder slutet på spelet .

Men om spelaren misslyckades med att få ytterligare en poäng i rad, skulle klockan gå tillbaka till 40 vilket återigen är tvåa.

Vi tvivlar på denna teori eftersom klockorna kom med minutvisare på 1600-talet medan tennisens historia går tillbaka till 1400-talet.

Med andra ord, innan 1600-talet mätte klockorna bara timmar. Så detta är bara en teori snarare än sanning.

Så, var kommer tennisresultaten ifrån?

Det finns en annan teori som vi kan acceptera och den förklarar tennisens resultathistoria baserad på sanning.

Som vi alla vet börjar tennisens historia med ett franskt spel “jeu de paume” som munkar brukade spela på 1600-talet. Detta spel påminner mycket om tennis. Den enda skillnaden är att munkar spelade “jeu de paume” med händer istället för tennisracketar.

Jeu de paume spelades på en bana som var 90 fot lång med 45 fot på varje sida. Serverspelaren kunde röra sig 15 fot per poäng. Spelaren kunde röra sig upp till 45 fot. På något sätt tror vi på denna teori. Varför kallas då den första punkten “Kärlek”? Tja, det finns inget avgörande svar på denna fråga. Det är mer troligt att detta ord kom från det franska ordet “l’oeuf” som betyder “Ägget”. Eftersom ägget representerar formen av en nolla, är detta ett nära svar på frågan.