Göra poäng i ett spel

Att göra poäng i tennis är ovanligt eftersom varje poäng har ett motsvarande samtal som skiljer sig från dess poängvärde. Förutom i tiebreak där det återgår till sekventiella poäng som ses i andra sporter för att göra det mer förvirrande

När spelet börjar tilldelas den första spelaren att vinna en poäng femton.
Om det är personen som servar visas poängen på en resultattavla som 15-0. När det talas muntligt är det hörbart som Femton – Kärlek.

Om den som returnerar serve vinner öppningspoängen läses poängen som 0-15. Och när det talas muntligt är det hörbart som Kärlek – Femton.

Därifrån ökar resultattavlan i steg om femton. Så om spelaren vinner de två första poängen i spelet leder de spelet med 30-0 (trettio-kärlek).

Vad är deuce?

När båda sidor har vunnit lika många poäng inom ett givet spel, t.ex. när varje spelare har vunnit en eller två poäng vardera, beskrivs poängen som “15 alla” respektive “30 alla”.

Men om varje spelare har vunnit tre poäng kallas poängen “deuce”, inte “fyrtio alla”.

Från och med den tidpunkten i spelet beskrivs det som “deuce” när poängen är oavgjord, oavsett hur många poäng som har spelats.

För att vinna spelet efter att poängen har nått tvåan, måste en spelare vinna två poäng i följd för att vinna spelet.

Poängen som vunnits efter tvåan tillkännages hörbart som “Fördel + spelarnamn”. Om spelaren vinner den andra, meddelas det hörbart som “Spel + spelarnamn”.

Om ingen spelare kan få en marginal på 2 poäng, kommer poängen att återgå till tvåan, och matcher kan spelas under längre perioder, med flera på ATP- och WTA-turnerna som varar över 10 minuter varje säsong.

Exempelspel

För att ytterligare förklara spelmetoden visar tabellen nedan ett exempel på spelsituationen nedan mellan Daniil Medvedev och Stefanos Tsitsipas.

Poäng i ett set

Ett set i tennis består av en sekvens av spel som spelas, där varje spelare växlar mellan service- och returroller. Det finns två typer av ett set – tie break-setet och fördelsetet. Båda är identiska fram till sex matcher alla.

När en spelare vinner ett spel, samlar de ett spel i setet. Så om man tar exemplet ovan där Medvedev höll sin första servicematch i matchen, leder han det första setet med 1-0 (en match att älska).

Om Tsitsipas skulle spegla det och hålla sitt servicespel, då skulle ställningen i matcher vara 1-1 (en match alla, första set).

About the Author

You may also like these