Tennispsykologi: Kontroll av frustration på banan


Många tennisspelare upplever frustration under matcher. De kan fatta fel beslut på skottet, göra ett misstag som blir ostraffat eller förlora spelet när de har tagit ledningen. Dessa kan alla vara källor till frus …

Många tennisspelare upplever frustration under matcher. De kan fatta fel beslut på skottet, göra ett misstag som blir ostraffat eller förlora spelet när de har tagit ledningen. Dessa kan alla vara en källa till frustration för tennisspelare. Många spelare upplever frustration eftersom de inte spelar sitt bästa tennis.

En tennisspelare vill veta “hur man håller sig fokuserad och lugn när man inte spelar så bra som jag vill.”

Nyckeln är att veta vad som får dig att bli frustrerad eller upprörd över din prestation. Många idrottare är frustrerade över att de inte lever upp till sina förväntningar. Förväntningar hjälper inte din prestation. Förväntningar kan få idrottare att bedöma deras prestationer och kan orsaka ytterligare stress.

Nyckeln är att ge upp hoppet.

Eftersom dina förväntningar har vuxit under åren som du spelar kan det vara svårt att ge upp dina förhoppningar. Försök sätta upp processmål för att ersätta dina förväntningar. Använd processmål för att vägleda och spåra dina resultat. Undvik att försöka bedöma din prestation mot dina processmål.

En annan orsak till frustration är att dröja vid misstag. När spelare tänker på misstag kan de överanalysera eller tänka för mycket på misstagen. Spelare som dröjer vid misstag sitter fast i det förflutna, vilket inte hjälper dem att spela i nuet. Att tänka på tidigare misstag kan påverka din prestation vid nästa punkt och kan leda till fler misstag. Nyckeln är att spela en punkt i taget. Tänk på varje punkt som början på matchen.

Vissa spelare kan vara upprörda eller frustrerade över sina motståndare.

Spelare kan bli arg på sin motståndares strategi, linjesamtal eller deras personligheter. Nyckeln är att spela bollen, inte motståndaren. När du fokuserar för mycket på din motståndare blir du distraherad av uppgiften. Du kan inte fokusera på utförande. Försök att fokusera på vad som är viktigt för att lyckas.

Lugn är en viktig mental färdighet för idrottare att lära sig. För att hålla ordning under matcher, var medveten om när du tappar ditt coola och vad som orsakar din frustration. Använd processmål istället för förväntningar, spela varje punkt som en ny punkt och fokusera på det som betyder något.

About the Author

You may also like these